Bez wątpienia oliwa z oliwek to najzdrowszy tłuszcz, znany ze swoich pro zdrowotnych właściwości, ale którą oliwę wybrać skoro dostępnych jest jej wiele rodzajów? Hiszpańską? Portugalską? A może grecką? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie!
Oliwy z oliwek hiszpańskie
Hiszpania może pochwalić się największym areałem gajów oliwnych. Hiszpanie są największymi, a jednocześnie najbardziej znanymi producentami oliwy z oliwek. Na tych terenach rośnie aż 200 gatunków drzew oliwnych. Oliwa, aby była dobrej jakości i miała korzystny wpływ na zdrowie musi posiadać pewne właściwości i to one właśnie pozwalają odróżnić zdrową oliwę od tych mniej wartościowych.
Prawdziwa oliwa z oliwek powinna posiadać wyrazisty smak i zapach oliwek, przy czym oliwa niskiej jakości będzie bezwonna. Smak oliwek jest gorzki, a jednocześnie pikantny, jednak w dużym stopniu zależy on od odmiany drzewa i momentu zbioru owoców. Na przykład oliwa wyprodukowana z owoców zebranych w końcowej fazie zbiorów będzie nieco łagodniejsza w smaku. Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek zawiera dodatkowe aromaty, można w niej wyczuć: migdały, zieloną trawę, jabłka czy figi. Jeśli oliwa nie ma wyrazistego zapachu to znaczy, że niestety jest kiepskiej jakości.
Kolor oliwy może być zarówno zielony jak i żółty, wszystko zależy od tego jakie oliwki zostały użyte do produkcji. Dziwnie podejrzany kolor może świadczyć o tym, że oliwa jest modyfikowana chemicznie i lepiej jej nie spożywać. Najlepsza hiszpańska oliwa extra virgin ma swoje korzenie w południowej Hiszpanii, to miejsce nazywa się kolebką gajów oliwnych. Tam odbywa się największa produkcja tego tłuszczu na szeroką światową skalę.
Najlepszą oliwą hiszpańską jest Almazaras de la Subbetica, zaprezentowana na poniższym zrzucie ekranu. Zdjęcie pochodzie ze sklepu Advancedfood. Więcej informacji o oliwie Almazaras de la Subbetica – https://advancedfood.pl/almazaras-de-la-subbetica
O oliwie z oliwek mówi się, że jest płynnym złotem i coś w tym jest, ponieważ tamtejsi mieszkańcy dzięki spożyciu oliwy nie chorują i żyją znacznie dłużej. Jeśli chodzi o oliwę portugalską to również jest to zdrowy tłuszcz, po który sięgają osoby dbające o zdrowie. Jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw i lokalnych specjałów.
Portugalskie oliwy z oliwek
Portugalska oliwa ceniona jest ze względu na swoje cenne właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Drzewa oliwne mogą liczyć, aż 500 lat, a ich odmian jest wiele. Każda odmiana oliwek wpływa na smak powstałej oliwy. Dobrej jakości oliwa w swoim składzie nie zawiera konserwantów, ani sztucznych barwników.
Aby uzyskać doskonały smak, trzeba przejść długą drogę, począwszy od uprawy, odpowiedniego momentu zbiorów, aż po odpowiednie tłoczenie i butelkowanie oliwy. Dbając o każdy szczegół podczas produkcji uzyskuje się wspaniałą oliwę, którą można spożytkować zarówno w kuchni, jak i podczas zabiegów pielęgnacyjnych.
Na Advancedfood znajdziesz cały szereg najlepszych oliw z Portugalii – https://advancedfood.pl/oliwa-portugalska, między innymi: Casa de Santo Amaro, Sociedade Agrícola Alberto Manso Lda, Caixeiro, czy też pochodzące z Mirandelli w Portugalii oliwy Magna Olea extra virgin.
Greckie oliwy
Rejony Morza Śródziemnego słyną z produkcji jednego z najzdrowszych produktów, a więc greckiej oliwy z oliwek. Oliwa ta stosowana jest przede wszystkim w kuchni, wykorzystuje się ją do wielu potraw, sałatek, a nawet można spożywać ją na surowo. Ten smaczny olej uzyskuje się z oliwek, które rosną na drzewach oliwnych. Wcześniej są pielęgnowane z najwyższą troską, by mogły urodzić mnóstwo dorodnych owoców gotowych do przetworzenia.
Mieszkańcy Grecji zamiast masła do kanapek używają właśnie oliwy, a jest to z pewnością zdrowszy zamiennik. Ceniona jest za swój doskonały smak i aromat, ale także za wysoką jakość, bowiem do produkcji używa się oliwek zebranych w odpowiednim czasie. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, która oliwa jest najlepsza, ponieważ wszystkie rodzaje oliw reprezentują wysoką jakość i doskonały smak. Należy tylko pamiętać, aby wybierać oliwy extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. To właśnie one zachowują wszystkie składniki odżywcze, a dzięki temu pozytywnie wpływają na zdrowie.